Zoeken
  • remcobakker2

'Wie is de mol'- gedrag in organisaties

Vorige week begon het 19e seizoen van Wie is de Mol. Net als velen ben ik een fan van het programma. Leuke opdrachten, mooie omgeving, spanning en het gevoel ‘daar zou ik ook graag aan deel willen nemen’. Allemaal ‘bekende’ Nederlanders (Nou ja bekend… ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die al deze mensen kende voor het programma begon) die op zoek gaan naar die ene Mol. Meestal gedragen alle 10 de deelnemers zich als Mol en dat maakt het leuk om naar te kijken.


Het programma leent zich uitstekend om eens lekker te saboteren. Dit is natuurlijk perfect voor de kijker, maar niet voor de samenwerking in het team of het resultaat. We zien dan ook vaak dat er slecht wordt samengewerkt en dat er bijna nooit het volledige bedrag wordt binnen gehaald. Tijdens het programma leuk om te zien, maar niet in je eigen organisatie en toch zien we daar ook regelmatig ‘Molgedrag’ terugkomen. Laten we de eerste aflevering van dit seizoen gebruiken om het gedrag te herkennen en daarnaast ook enkele oorzaken te benoemen.


Tijdens de fietsopdracht zag je op verschillende momenten, deelnemers afwijken van de gemaakte afspraken. Sommige deelnemers fietsten weg van de groep, men bleef niet achter elkaar fietsen en er werd toch gestopt. Ondanks gemaakte afspraken, trokken deelnemers toch hun eigen plan. Tijdens het programma is het achterhouden van informatie, niet bekend maken wat er speelt en het vormen van bondjes, een strategie en misschien zelfs noodzaak. In team en organisaties valt dit onder ‘Molgedrag’. Het komt zowel de samenwerking als het resultaat niet ten goede.Laten we één moment uit de eerste aflevering nemen, om gedrag te laten zien wat vaak als gevolg heeft dat er ‘Molgedrag’ ontstaat in organisaties. Het moment dat het team gaat beslissen of er voor de vrijstellingen gekozen wordt of voor het geld. Er wordt al snel ‘bepaald’ dat er gestemd wordt. Er is totaal geen ruimte om te vertellen hoe je tegen deze keuze aan kijkt en wat je er van vindt. In ieder geval 1 deelnemer vindt dit niet fijn. Eén persoon heeft duidelijk de regie tijdens dit beslissingsproces en laat ook duidelijk zijn voorkeur weten. Moet je als manager eens proberen: We gaan stemmen over de 2 mogelijkheden en ik ben benieuwd naar jullie mening al heb ik ook een voorkeur (lees: mijn keuze al gemaakt). Als laatste wordt er niets met de minderheid gedaan. Meeste stemmen gelden, toch? En laat het nou net die minderheid zijn die zich niet gehoord voelt en hun eigen plan gaan trekken. Die zie je al in gedachte naar het strand gaan om zich eens helemaal in te graven.


Voor mij is het programma Wie is de Mol vermakelijk en nuttig. Nuttig omdat het veel voorbeelden geeft voor mijn trainingen Deep Democracy.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven